To trzydniowe święto wina i sera to idealna okazja, by odkryć wyjątkowe smaki, poznać pasjonatów i producentów oraz dać się ponieść atmosferze kulinarnego święta. Festiwal łączy w sobie bogactwo polskich winnic, europejskich tradycji serowarskich i niezwykłą atmosferę wspólnego świętowania.
Na festiwalu będzie można skosztować szerokiego wyboru win pochodzących z lokalnych winnic – od wytrawnych czerwieni po słodkie pomarańczowe kompozycje. To doskonała okazja, by odkryć różnorodność polskiego winiarstwa i porozmawiać z jego twórcami – winiarzami, którzy z pasją opowiadają o uprawie winorośli i sztuce fermentacji.
W festiwalowej strefie serów znajdą się wyjątkowe produkty z Polski i Europy. Od łagodnych, śmietankowych odmian z Mazur, przez górskie owcze sery z Podhala, aż po intensywne francuskie, włoskie i holenderskie specjały. Każdy znajdzie coś dla siebie – zarówno miłośnik klasycznych smaków, jak i poszukiwacz serowych rarytasów.
Gastronomiczna strefa festiwalu zamieni się w kulinarne miasteczko pełne zapachów i smaków. Wśród propozycji znajdą się dania inspirowane serem – makaron przygotowywany w kręgu sera, kanapki z ciągnącym się raclette, smażone halloumi, kremowe zupy, włoskie przysmaki i klasyczne amerykańskie mac & cheese. W ramach festiwalu zaplanowano również spotkania z winiarzami, prelekcje o historii win i procesach produkcji oraz degustacje komentowane. Uczestnicy będą mogli wziąć udział w pokazie rozkrojenia 40-kilogramowego kręgu sera, co z pewnością stanie się jednym z widowiskowych punktów programu.
Wieczorne tańce i koncerty
Wieczorami fosę Zamku Lubomirskich wypełni muzyka na żywo, a uczestnicy będą mogli zatańczyć pod gołym niebem. Nastrojowe potańcówki przy dźwiękach lokalnych zespołów oraz specjalnie zaaranżowana strefa chill sprawią, że czas spędzony na festiwalu stanie się niezapomnianym przeżyciem.

Napisz komentarz
Komentarze