– Masz wątpliwości co do zebranych grzybów? Przyjdź do nas i sprawdź swoje zbiory – zachęca rzeszowski sanepid w komunikacie na Facebooku.
Porady udzielane są w placówce przy ul. Wierzbowej 16 w Rzeszowie oraz telefonicznie pod numerem 17 85 22 111 (wew. 343 lub 358), od poniedziałku do piątku w godzinach 7:30–15:05.
Trzeba pamiętać, że specjaliści mogą ocenić jedynie świeże, całe owocniki grzybów zebrane nie później niż 48 godzin wcześniej. Nie są przyjmowane grzyby stare, zapleśniałe ani w jakikolwiek sposób przetworzone.
– Dbaj o swoje zdrowie – skonsultuj zbiory z naszym klasyfikatorem! – apelują pracownicy WSSE.
Kurs dla przyszłych klasyfikatorów
Rzeszowski sanepid myśli także o tych, którzy chcieliby zająć się oceną grzybów zawodowo. W dniach 15–17 października 2025 r. odbędzie się kurs specjalistyczny dla kandydatów na klasyfikatorów grzybów.
Szkolenie zakończy się egzaminem, a jego pozytywne zaliczenie pozwoli uzyskać oficjalne uprawnienia klasyfikatora grzybów. To propozycja szczególnie interesująca dla osób pracujących w gastronomii, handlu czy przetwórstwie spożywczym, gdzie wiedza o bezpiecznych gatunkach grzybów ma kluczowe znaczenie.

Napisz komentarz
Komentarze