Kwasy omega-3 - czym są? Główne rodzaje kwasów omega-3
Kwasy omega-3 należą do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Mowa o kwasach omega-3, omega-6 i omega-9. W swojej budowie zawierają więcej niż jedno wiązanie podwójne, czemu zawdzięczają nazwę. Mówiąc o omega-3 należy skupić się na kwasach tłuszczowych takich jak: alfa-linolenowy (ALA), dokozaheksaenowy (DHA), eikozapentaenowy (EPA). Warto wiedzieć, że pierwszego nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie, stąd konieczne jest dostarczanie mu go wraz z dietą, bądź też z pomocą suplementów. Co prawda DHA i EPA mogą być syntetyzowane z kwasu ALA, jednak proces ten jest mało efektywny i na próżno w nim szukać pokrycia zapotrzebowania organizmu. Istotne jest więc, aby również dostarczać je mu z zewnątrz.
Właściwości kwasów omega-3
Kwasy omega-3 działają korzystnie na układ sercowo-naczyniowy. Wspomagają normalizację ciśnienia krwi, redukują poziom cholesterolu i triacylogliceroli we krwi oraz wykazują działanie przeciwzakrzepowe.
Wśród właściwości prozdrowotnych kwasów omega-3 należy wymienić również wsparcie dla zdrowia mózgu. Kwas DHA jest niezwykle ważny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a ponadto uczestniczy w rozwoju siatkówki stanowiąc istotny składnik w jej błonach komórkowych.
Omega-3 wykazują także działanie przeciwzapalne. Są cenione w profilaktyce i leczeniu takich chorób jak np. miażdżyca, reumatoidalne zapalenie stawów (RZS), a także endometrioza. Warto wiedzieć, że zmniejszają również ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, takich jak między innymi choroba Parkinsona, otępienie czołowo-skroniowe, czy też choroba Alzheimera.
Kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają także w unormowaniu poziomu cholesterolu we krwi. Wspierają samopoczucie kobiet zmagających się z zespołem napięcia przedmiesiączkowego (PMS). Ich korzystne działanie obserwuje się także w przypadku migrenowych bólów głowy.

Kwasy omega-3, a zdrowie paznokci, skóry i włosów
Kwasy omega-3 są doceniane w kosmetologii ze względu na to, że korzystnie wpływają na kondycję włosów, skóry i paznokci. Warto wiedzieć, że ograniczają stany zapalne poprzez zmniejszenie produkcji substancji zapalnych. Te w nadmiarze mogą przyczynić się do pojawienia się świądu, zaczerwienienia, trądziku, czy też łuszczycy. Kwasy omega-3 wbudowują się w błony komórek - zarówno mieszków włosowych, jak i skóry. Przekłada się to na poprawę ich elastyczności.
Zaburzenia metabolizmu, bądź też deficyt wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 może przyczynić się do rogowacenia naskórka, jak również nadmiernej suchości skóry. Obok stosowania odpowiednich preparatów dedykowanych przesuszeniu i AZS, warto rozważyć również suplementację. Tutaj należy wybierać przede wszystkim produkty, które są certyfikowane. Najlepiej przez niezależne organizacje. Wśród nich można wymienić między innymi Firend of the Sea (FOS), Marin Trust czy Marine Stewardship Council (MSC). Bardzo istotną kwestią jest też to, aby posiadały niski TOTOX, co świadczy o ich wysokiej jakości i świeżości. Nie bez znaczenia pozostają także badania laboratoryjne. Sprawdź na etykiecie oraz w opisie produktu ilość składników aktywnych. Pamiętaj jednak, że suplementy nie są lekami. Ich spożywanie powinno odbywać się jednak w sposób zrównoważony.
Najlepsze źródła kwasów omega-3
Wśród źródeł kwasów omega-3 należy wymienić przede wszystkim tłuste ryby morskie (hodowlane i dzikie), w tym sardynki, łososia, śledzia i makrelę. Bardzo dobrym źródłem tychże kwasów jest tran. Prawdziwy pozyskiwany jest ze świeżych wątróbek dorsza. Ważne jest to, aby zweryfikować, czy ryby pochodzą ze zrównoważonego połowu.
Cennym źródłem kwasów omega-3 jest także olej omega-3. Jest on pożywnym uzupełnieniem diety, a płynna formuła ułatwia suplementację. Dostarcza kwasów omega-3, w tym EPA i DHA. Co istotne, można sięgnąć po produkt taki jak omega-3 dla dzieci. Należy wiedzieć, że w okresie poniemowlęcym zaczynają się kształtować umiejętności poznawcze, w tym mowa, pamięć i uwaga. Dlatego też istotne jest wsparcie dziecka menu bogatym w kwasy omega-3 (DHA i EPA). Takie działanie wspiera także utrzymanie równowagi przeciwzapalnej, która odgrywa ważną rolę na drodze do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
A czy istnieją roślinne źródła kwasów omega-3? Oczywiście. Jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, możesz sięgnąć po algi. To właśnie one stanowią roślinne źródło kwasów DHA i EPA. Wśród suplementów można wybrać między innymi dobrej jakości olej z alg. Jeśli chodzi o dobre źródło ALA, można wymienić takie produkty jak nasiona chia, orzechy włoskie, czy też siemię lniane.





Napisz komentarz
Komentarze