Kulinarną strefę festiwalową tworzą lokalne restauracje: Fabryka Smaku, Hotel Czarny Potok Krynica-Zdrój Restauracja Jan Kiepura, Restauracja Fuente, Lord Jack, Kowalska Wędzarnia, Restauracja Gościniec, Karczma pod Strzechą, The Garden Grille & Bar, Karczma Jawor PKL Solina i oczywiście uczniowie Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie. Menu wszystkich obiektów dostępne jest na oficjalnej stronie wydarzenia: Menu Karpaty na Widelcu 2025. W specjalnie oznaczonym domku będzie można dokonać symbolicznej wpłaty na poszczególne dania. Równocześnie Organizatorzy pragną poinformować o tym, że w dniach 18-22 września, zamknięte będą parkingi na: placu Farnym w Rzeszowie oraz odcinek ul. Słowackiego od skrzyżowania z ul. Króla Kazimierza do ul. Matejki.
W ramach festiwalu odbędzie się także karpacki jarmark rękodzieła i produktów regionalnych (przy ulicach: Słowackiego, Kościuszki, 3 Maja oraz pl. Farnym w godzinach 11:00 – 20:00). Przewidziany jest też konkurs na „Najlepszy Smak Regionu 2025” - ocenie będą podlegały produkty mleczne, mięsne, rybne, a także przetwory z owoców i warzyw, wyroby piekarnicze i cukiernicze, oleje i tłuszcze, miody i napoje.
Oficjalne rozpoczęcie festiwalu odbędzie się w samo południe na scenie rzeszowskiego Rynku – Gości i uczestników przywitają: Prezydent Miasta Rzeszowa, Konrad Fijołek, a także honorowy gość imprezy, Robert Makłowicz. Spod pl. Farnego wyruszy barwny korowód prowadzony przez zespół Dirty Horns, a w nim restauratorzy, kucharze, nauczyciele i uczniowie Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie.
Coś, na co czekają koneserzy dobrych smaków to zapewne wspólne gotowanie i spotkanie „Na szlaku karpackich smaków” z Robertem Makłowiczem. Przewidziane są warsztaty dla dzieci: „Sztuka na widelcu” poprowadzone przez Dominikę Wiewiórską (przy placu za Ratuszem, przy scenie folk, od 13:00), występy regionalnych zespołów pieśni i tańca, kulinarny pokaz Roberta Makłowicza i wiele innych atrakcji (szczegółowy program festiwalu: Program 2025).
Festiwal zakończy się przy muzyce bardzo ciekawych zespołów. O 18:00 scenę zajmie duet Red Sun Rising & Olica – Michał Niecikowski i Aleksandra Suchowiecka. Muzyka elektroniczna w asyście liry korbowej i słowiańskiego zaśpiewu zabierze nas w podróż po wciąż niezbadanych stronach folku.

A już o 19:00 rzeszowski Rynek wypełni się dźwiękami zespołu DAGADANA, który scala w muzyczną całość kulturę polską i ukraińską.
W skład zespołu wchodzą:
Daga Gregorowicz - wokal, elektronika
Dana Vynnytska - wokal, instrumenty klawiszowe
Mikołaj Pospieszalski – wokal, kontrabas, gitara basowa, skrzypce
Bartosz Mikołaj Nazaruk – perkusja
Napisz komentarz
Komentarze