Na festiwalu swoje produkty zaprezentuje aż 20 lokalnych i zaprzyjaźnionych winnic. Wśród nich m.in. Winnica Księżycowa, Notabene, Podkarpacka Manufaktura Win, Socha, Vanellus, Piwnice Antoniego czy Winnica Amelie. Degustować będzie można dziesiątki etykiet – od klasycznych czerwonych i białych po mniej znane różowe i pomarańczowe wina.
Sery z Europy – prawdziwa mozaika smaków
Festiwal będzie również rajem dla fanów sera. Na odwiedzających czekać będą sery z Polski i całej Europy – krowie, kozie, owcze, a nawet bawole. Będzie można skosztować przysmaków z Podhala, Kaszub i Mazur, ale też z Francji, Włoch, Hiszpanii, Szwajcarii czy Holandii.
Gastronomia serowa – zaskakujące połączenia i klasyki w nowej odsłonie
W strefie gastronomicznej czekać będą:
- Makaron z kręgu sera,
- kanapki z roztopionym raclette,
- halloumi w zestawie greckim,
- smażone provolone,
- i wiele innych serowych wariacji!
Prelekcje, degustacje i rekord do pobicia
Program festiwalu wzbogacają spotkania z winiarzami, komentowane degustacje win, a także serowe opowieści Pana Serka – eksperta z „Ser Jest Ser”.
Nie przegapcie też wielkiego otwarcia kręgów Parmigiano Reggiano, Grana Padano i Pecorino Romano!
Bicie rekordu Polski – największa degustacja sera!
Sobota, godz. 18:00 – wszyscy chętni będą mogli wziąć udział w próbie pobicia rekordu Polski w największej jednoczesnej degustacji sera! Obecny rekord to 205 osób – celujemy wyżej! Każdy uczestnik otrzyma trzy kawałki sera, a wszystko odbędzie się pod czujnym okiem Biura Rekordów.
Muzyka i chillout w fosie
Wieczory upłyną w rytmie dobrej muzyki. Na scenie pojawi się m.in. zespół OSKAR oraz skrzypaczka Magdalena Drabicka-Żygadło, a strefa chill z leżakami i winem zadba o relaksujący klimat. DJ poprowadzi sobotnią noc pełną dźwięków i smaków.
Program festiwalu
PIĄTEK 17.00 - 23.00
17:00 Rozpoczęcie Festiwalu i oficjalne otwarcie stoisk
18:00 Otwarcie trzech wielkich kręgów serów: Parmigiano Reggiano, Grana Padano i Pecorino Romano - Pan Serek z Ser Jest Ser
19:30 Koncert zespołu OSKAR
SOBOTA 12.00 - 23.00
12:00 Rozpoczęcie drugiego dnia Festiwalu i otwarcie stoisk
13:00 O winiarstwie i enoturystyce - Winnica Księżycowa
17:00 O historii sera - Pan Serek z Ser Jest Ser
18:00 BICIE REKORDU - NAJWIĘKSZA DEGUSTACJA SERA
19:00 Relaks z DJ
21:00 Występ Skrzypaczki Magdaleny Drabickiej-Żygadło
DEGUSTACJE KOMENTOWANE W NAMIOCIE
14:00 Podkarpacka Manufaktura Win
15:00 Winnica Rodzinna Socha
16:00 Winnica Amelie
NIEDZIELA OD 10.00 - 18.00
10:00 ŚNIADANIE NA TRAWIE i otwarcie stoisk
18:00 Zakończenie festiwalu
DEGUSTACJE KOMENTOWANE W NAMIOCIE
14:00 Winnica Notabene
15:00 Piwnice Antoniego
16:00 Winnica Księżycowa
Wstęp wolny – nie przegapcie tego wydarzenia!
Carpathian Wine Fest – Ser jest Ser Festiwal to doskonały sposób na spędzenie letniego weekendu z rodziną, przyjaciółmi lub... kieliszkiem lokalnego wina w dłoni. Zapraszamy do Rzeszowa!

Napisz komentarz
Komentarze